21 Haziran 2008 Cumartesi

Ocak ayında bahçe bakımı...

Ocak ayında bahçe bakımı...
Ocak ayı bahçeciler için en durgun ve iş yapılmayan bir zaman dilimi olarak düşünülebilir. Oysa tabiat hiçbir zaman tam olarak uykuda değildir ve de bahçesi olanın işi bitmez.

Bu ayda ağaç dikimi ve budama işleri yapılır. Ilıman bölgelerde güller budanır. Gübrelenip çapalanır. Sökülüp başka yere dikilecek ağaç vs. gibi bitkilerin yeri bu ayda değiştirilir.

Güzel havalarda bahçede genel temizlik yapılır. Budama artıklar
ı,kuru yaprak ve çer çöp toplanıp yakılır veya bahçeden uzaklaştırılır. Hastalık yapan mantar ve böcek yumurtaları böyle artıklarda yuvalandıkları için bu şarttır.

Toprağın tavlı olduğu zamanlar çiçek yatakları hazırlanır. Sebze bahçesi sonbaharda kazılmamışsa bu ayda başlanır. Ağaç dipleri çapalanır ve gübre verilir. Ağaçlara kış ilacı bu ayın sonuna doğru yapılabilir. Soğuktan zarar görebilecek bitkilerin köklerini yaprak kompostu veya gübre ile örtülür. Çam cinsi herdem yeşil ağaçların alt dalları alınacaksa en son bu ayda bitirilmelidir. Bazı yerlerde hava bu işlere imkan vermiyecek kadar sert olsa bile yapılacak iş vardır.

Öncelikle bir bahçe planı yaparak bu yıl hangi sebze ve çiçekleri ekeceğimizi,bahçemizde yapmayı düşündüğümüz değişiklikleri tesbit edebiliriz.Planlı yapılan işler daha az yorucu olur ve bizler işten fazla bunalmadan bahçemizde geçireceğimiz keyifli zamanları uzatabiliriz.

Bahçe aletlerini de en geç bu ayda gözden geçirmeliyiz. Çim biçme makinesi vs.yi temizleyip yağlarız. Kırık dökük olanları tamir eder,eksikleri tamamlarız. Böylece en lüzumlu anda tatsız sürprizlerle karşılaşmamış oluruz. Atalarımız “alet işler,el öğünür“demişler. Doğru ve gerekli ekipmana sahip olursak işlerimiz çok kolaylaşır.

Ev bitkileri için de kış ayları önemlidir.Bu aylarda ev bitkilerinin çoğu dinlenme devresinde olduğu için çok az sulanmalı ve besin verilmemelidir. Buna karşılık kış dolayısıyla ev atmosferi kuru ve sıcak olduğu için yaprakları düzenli olarak nemlendirilir.

Kıştan korunan balkon çiçeklerini arada bir kontrol etmek iyi olur. Üzerleri örtülü ise güzel havalarda açarak hava aldırıp,kuru yapraklarını temizlemek gerekir. Bu arada bahçe merkezlerini dolaşarak eksiklerimizi tamamlayabilir ve özellikle erken ekilen çiçek ve sebze tohumlarını temin edebiliriz. Ocak ayı tohumdan sardunya yetiştirmek için idealdir.

Bu ayda evde yetiştirdiğiniz kış soğanları artık filizlenmiştir. Bunları aydınlık ve serin bir yerde bulundurun. Gerekirse sulayın.

Hiç yorum yok:

 
müzik dinleşarkı dinle