21 Haziran 2008 Cumartesi

Çiçekli, taşınabilir süs havuzu

Çiçekli, taşınabilir süs havuzu
Bu ay, iç mekanlarınız için önerdiğimiz tasarım, parlak renkli bitkileri ve su altı aydınlatmaları ile oldukça çekici… Taşınabilir şekilde dizayn edilen süs havuzu, dekorasyonda dilediğiniz yerde değerlendirebileceğiniz bir esnekliğe de sahip. Renkli görünümünün mevsime göre yenilenebileceği, tekerlekleri sayesinde kolayca yer değiştirebilme yeteneğine sahip ve karanlıkta son derece ilgi çekici olabilen süs havuzu; gündüz seçilen bitkilerle, gece de aydınlatma sistemi ile mekanı farklılaştırabiliyor. Bu havuzcuğu kurabilmek için, güçlü bir geometrik formda, yükseltilmiş bir platforma ihtiyaç duyacaksınız.

Ahşap kenarlar, yükseltilmiş bu havuzun yalıtımını gizlemenize yardımcı olacak. Ucuz, rahat bulunabilir ve montajı kolay olan bu düzenek; ayrıca boya, cila gibi yardımcı unsurlarla birlikte, süs havuzunun estetik vuruculuğunu da artırmanızı sağlayacak. Edineceğiniz düşük voltajlı su altı spotları sayesinde, karanlıkta kalan bir köşede farklı bir ambiyans yakalayabileceksiniz. Kolaylıkla bulunabilecek renk filtreleri ile ışığın istediğiniz tonda yayılmasını da garantileyebilirsiniz.

Su altı spotları, yaratmak istediğiniz etkiye göre tekli ya da çoklu olarak tercih edilebilir. Çiçekli süs havuzunuzda farklı bitkilere yer verebilirsiniz. Uygun birkaç örnek vermek gerekirse; Yaygın Kofa, yumuşak saz türlerinden altın rengi alacalı olanıdır. Bitkinin çizgili kalabilmesi için, düz yaprakların koparılması gerekmektedir. Kolyoz da dikkat çekici bir seçenek olabilir. Mevsimlik yetişen bu bitkinin güçlü kırmızı, bronz, krem ve mor tonlarda çeşitlilik gösteren yaprak dokuları bulunmaktadır. Mayasıl otu, funkyalar, lobelyalar, begonyalar, kına çiçeği gibi bir çok seçenek de bir arada değerlendirilebilir.Uygulamada öncelikle; düşündüğünüz havuzdan en az 15 cm daha büyük olacak şekilde kesilmiş ve zımparalanmış bir ahşap kutuya gerek duyacaksınız. Bu kutuya dilerseniz, hareket özgürlüğü için tekerlek de monte edebilirsiniz.

Altlığı kalın PVC ya da bütil bir yalıtım malzemesi ile kaplayın. Üstten görünmeyecek şekilde fazlalıkları kesin ve iç kısımdan zımbalayın. Hazır havuzcuğu içine yerleştirin, ancak tam ortalanmamasına dikkat edin. Seçiminize göre kutunun boyunu istediğiniz renkte boya ile ya da cila ile kaplayın. Ahşap kutu ile havuzcuk arasında kalan bölümlere, 10 cm kadar çakıl taşı döşeyin ve üstünü iyi kalitede bir kompost ile doldurun. Bitkileri, doğrudan bu kompostun içine dikin ya da kapları ile birlikte, kutunun üstünü aşmayacak şekilde dizin. Aralarda oluşacak boşlukları da çakıllar ve taşlarla doldurun. Ardından havuzcuğu doldurun ve içine su altı armatürlerini yerleştirin. Aydınlatmayı doğru yüksekliğe ya da istediğiniz açıya getirebilmek için tuğla vb. bir desteğe ihtiyacınız olabilir. Artık çiçekli, taşınabilir süs havuzunuz hazır.

Kaynak: İç Mekan Su Bahçeleri Tasarımı, Yvonne Rees Yapı Yayınları - 0212 219 - 3939

Hiç yorum yok:

 
müzik dinleşarkı dinle