21 Haziran 2008 Cumartesi

İç mekan su bahçeleri

İç mekan su bahçeleri
Bu ay evinize bir Japon shishi odoshi ya da “geyik kaçıran” getireceğiz. Bu çalışma; bir zamanlar değerli ekinlerden vahşi hayvanları uzak tutabilmek için kullanılan geleneksel bir Uzakdoğu su elemanı İçleri boş bambu çubuklarını bağlayarak yapılan ve su ile çalışan bu korkulukta; kendi ekseni çevresinde dönebilen bir bambu çubuk, başka bir parçadan akan su ile dengesini yitiriyor ve akıllıca yerleştirilmiş bir taşın üzerine çarparak, düzenli ses çıkarıyor.

Sakinleştirici özelliği bulunan, ba
kımı kolay ve oldukça etkileyici bu su elemanı; mekanlara çok farklı bir hava katıyor. Su kaynağı; kenarları bambu kaplanmış şık bir çakıl havuzuna yerleştirilmiş. Su haznesi de dikkatli bir şekilde, hoş bir arduaz levha altına gizlenmiş. Bir limonluğun taş kaplama döşemesi üzerine yerleştirildiği için pembenin, lila grilerin yarattığı huzur ve akan suyun sakinleştirici sesi, ustaca yaratılmış. Zarif ve temiz çizgiler; bu elemana hem geleneksel hem de çağdaş bir hava kazandırmış. Ayrıca bu etki; arduaz kenarların da pompayı ve su haznesini tamamen gizleyip, tüm su elemanının döşemenin üzerinde yüzüyor hissi vermesi ile daha da artmış. Bu önemli minimal etkiyi sürdürebilmek için; havuzcuk, mevsim çiçeklerinin bir avuç dolusu taç yapraklarıyla dekore edilmiş ve bitkilendirme ise yakındaki saksılarla sınırlandırılmış.

Bu çarpıcı tasarım için gereken malzemeler basit ve hazırlanışı da oldukça kolay… Pek çok renk ve büyüklükte hazır, yıkanmış çakıl taşları gerekiyor. Bunlar çakıl havuzları ve kabarcıklı havuzlar için idealdir. Çünkü su, az fark edilir renk ve özellik farklılıklarını ortaya çıkarır. Bambuları; kendi kesimlerinizi ve elemanlarınızı üretebilmeniz için çeşitli ölçü ve boylarda bulmanız mümkün… Çatlamalarını engellemek için, suya karşı yalıtılmaları gerekiyor, unutmayın… Taş, arduaz ya da mermer görünümlü seramik döşeme kaplamaları ise bir limonluğu kaplamak için hem yeterli dayanıklılıktadır hem de bir iç mekan bitişi için son derece şıktır.

Sahnenin hazırlanması için öncelikle su haznesini oluşturmanız gerekiyor. MDF’den yapabileceğiniz bu haznenin içini esnek bir yalıtım malzemesi ile kaplayın, içine pompayı yerleştirin ve üzerini tel kafes ile kapatın. Kafesin dört yanına, bambuları ortadan ikiye ayırarak oluşturduğunuz parçaları, silikon yardımı ile yerleştirin. Bir parça süpürge sapı ve çekiç yardımı ile bambunun içindeki bölmeleri kırın. En sondaki bölmeyi kırmayın ki su içinden akıp gitmesin. Düşey parçalar için uygun bir ahşap taban hazırlayın. Bu tabana iki bambu takın. Destek sisteminiz hazır bile...

Bir tanesinin içini tamamen boşaltın. Alt kısmına bir delik açın ve bir boru parçasını silikon yardımı ile bu deliğe takın. Diğer ucuna da bir delik açarak, su kaynağını oluşturacak bambuyu takın. Üst kısmını ise, içinden çıkan parçalardan biri ile ve silikon yardımıyla kapatın. Tüm bambuları iple bağlayın. Besleme borusu ile pompayı da birleştirin ve su haznesine yerleştirip suyla doldurun. Gerekli ayarları yapıp, üstüne çakıl taşlarını ekleyin. Shishi odoshi’nin düzenli tıkırtısını istemiyorsanız, sadece sessizce su akışı hedefliyorsanız, farklı biçimde bambu fıskiyeler ayarlayın.
Tel: 0212 219 39 39

Hiç yorum yok:

 
müzik dinleşarkı dinle