20 Haziran 2008 Cuma

Usta bir bahçıvan gibi…

Usta bir bahçıvan gibi…
Kış aylarının en gösterişli iç mekan bitkilerinden biridir Poinsettia. Ülkemizde "Atatürk çiçeği” olarak da bilinen bitkiyi dal çeliği alma yöntemiyle üretebilir ve verdiğimiz önerileri dikkate alarak kolaylıkla bakımını yapabilirsiniz.
Pek çoğumuzun bildiği gibi, bitkinin gövde, yaprak veya kök gibi organlarının ana bitkiden kesilmesine çelik alma, uygun çevre koşulları altında köklendirilmesine ise çelik üretim denir. Bitkilerin de yaşayan organizmalar olduğunu düşünürsek dal çeliği alırken herhangi bir enfeksiyona yol açmamak için keskin bir bıçak ya da makas kullanmaya dikkat etmek gerekir. Mümkün olduğu kadar düzgün bir kesim yapmak ise bu riski azaltacaktır.

Poinsetia'dan dal
çeliği almak için öncelikle hastalık veya zararlıların olmadığından emin olduğunuz, dört, beş yapraklı sağlam bir dal seçin ve boğumun hemen altından kesin.
Ardından bu dalı toprak doldurulmuş küçük bir saksıya dikin ve köklenmesi için dört, beş hafta bekleyin. Bu süre zarfında bitkinin bulunduğu ortamın nem oranı yüzde 70-80, sıcaklığı 18-22 derece arasında olmalıdır. Sulamayı ise püskürtme şeklinde yapın.

Köklenen çeliği, büyümesi için 14-15 cm'lik bir saksıya dikin. Bu işlemden on gün sonra taç yaprakların çıkması için tepelerdeki yaprakların koparılması gerekir. Bunun için Poinsettia'nın altından 4-5 yaprak bırakıp tepe yapraklarını budayın. Yaklaşık 15 gün içinde yeni sürgünler çıkacaktır. Bu dönemde bitkiye hazır gübrelerden vermeve başlayabilirsiniz. Normal şartlarda bir, iki ay içinde form kazanan bitkinin tepe yapraklarının kızarması için her gün belli bir süre karanlıkta kalması gerekir.

Çiçek açmış halde satın aldığınız Poinsettia genelde ertesi yıl açmaz. Bu sorunu aşmak için çiçekleri geçtikten sonra bitkiyi budayın. Serin ve gölgeli bir yerde mayısa kadar sulamadan bırakın. Mayıs ayında saksı değiştirin ve eski toprağının bir kısmını alın. Düzenli olarak sulayın ve besleyin. Eylül ayından itibaren ise bitkinin günde 14 saat karanlıkta kalmasını sağlayın. Akşam bitkinin üzerine siyah renkli ince bir naylon örtüp sabah kaldırın. Bu işleme iki ay devam edin. Çiçeğiniz yılbaşında açacaktır.

Isı: Çiçeklenme zamanında oda ısısı idealdir.

Işık: Bitki kışın bol ışık ister. Yazın ise yarı gölge ortamlar bitki için uygundur.

Sulama: Poinsettia'yı gelişme döneminde düzenli olarak sulayın.
Nem: Çiçeklenme zamanı her gün su püskürterek nemlenmesini sağlayın

Kaynak: Country Homes

Hiç yorum yok:

 
müzik dinleşarkı dinle