21 Haziran 2008 Cumartesi

Terasları bahçeye dönüştürün

Terasları bahçeye dönüştürün
Peyzaj mimaride estetik, işlevsel ve uzun ömürlü yaşam ortamları planlamayı hedefleyen botanic garden'da ilginç şekillerde gövdelere sahip bonsaı'lerin yanı sıra tropik salon bitkileri de bulunuyor. Farklı biçimler hem bahçeleri ve terasları, hem de evleri renklendiriyor.
Everglades'de testere otuyia kaplı geniş bataklıklar, sazlıklı nehirler ve denize yakın bölümlerde tropikal ağaç türü mangrovlarla kaplı alanların bölgenin büyük bölümünü kapladığını görüyorsunuz. Ancak daha yakından incelediğinizde görünenlerin dışındaki türleri de keşfediyorsunuz.

Bölgenin faunası ise kendi
ni hemen belli ediyor. Bir anlamda timsahların ülkesi burası. Everglades, alliga-torve crocodylus türlerinin birlikte görülebileceği dünyadaki tek yer. Everglades'de beş ayrı tür su kaplumbağası, flamingo başta olmak üzere pekçok kus türü, deniz ineği, yılan ve Kuzey Amerika'nın en küçük kurbağa türü olan 1.6 cm büyüklüğündeki testereotu kurbağası gibi birçok hayvan bulunuyor. Bölgedeki bir ilginç tür de Florida panteri; ne yazık ki, 30-60 arası değişen sayılarıyla yok olmanın eşiğine gelmiş bir tür.

Everglades Ulusal Parkı'nı tamamen dolaşabilmek zaman isteye
n bir iş. En azından parkın içinde 150 km. katetmeniz gerekiyor. Parkın iki girişi var. Bunlardan en önemlisi olan Ernest F. Coe ana girişinden en uç nokta olan Flamingo Koyu'na kadar uzunluk 61 km. Diğer bir giriş The Shark Valley girişi. Flamingo ve Gulf Co-ast özellikle tekne merakı olan kampçılar için önemli iki nokta. Gün içinde koyları gezebileceğiniz tekne turları var. Ayrıca safari turları da mevcut.

Nasıl gidilir?
En yakın havaalanı Miami'de. Miami'den kiralayacağınız bir araba ile bölgeye yarım saatte ulaşabilirsiniz.

Bazı tavsiyeler
Kış ayları Everglades'i ziyaret etmek için en ideal aylar. Everglades'de 43 çeşit sivrisinek olduğu biliniyor, bunlardan 13'ü saldırgan. Herhangi bir hastalık taşımasa-lar da uzun kollu giysiler ve sinekkovar losyonlar bulundurun. Timsahlara 5 metreden fazla yaklaşmayın! Doğa fotoğrafçıları için Everglades vazgeçilmez bir adres; amatör de olsanız yanınıza fotoğraf makinası alın.

İnternette
Everglades İçin; www.florida-everglades.com, www.everglades.areaparks.com, www.taxodium.env.duke.edu/wetland
Turlar için; www.hmchelicopter.com, www.evergla-des-excursions.com,www.evergladestours.8m.com
Amerika'daki diğer ulusal parklar için; www.nps.gov
Adres: Everglades National Park; 40001 State Road 9336 Homestead, FL 33034-6733 Telefon: 00 1 305-242-7700 Fax: 00 1 305-242-7728. www.everglades.national-park.com

Bambu içinde dekoratif olarak korumaya alınan Ficus bosai. Geniş yapraklanyla Plants bitkisi. Zikzak çizen dallara sahip kesme bambu.

Kentlerdeki yanlış yapılaşma ve çevreye karsı duyarsız yaklaşımlar çevre sorunlarının her geçen gün artmasına neden oldu. Yakın zamana kadar insanlar etraflarına karşı gösterdikleri duyarsızlığı kendi yaşam alanlarında da gösteriyorlardı.
Tüm bu olumsuzluklar çevre düzenlemelerinin profesyonel ellere bırakılmasıyla değişmeye başladı. Bahçeleri iç dekorasyon gibi detaylı ve bir konsept içinde ele alıp tasarlayan Botanic Garden, 1989 yılında kurulmuş bir firma.

Peyzaj mimarları, mimarlar, iç mimarlar, ziraat mühendisleri, teknik danışmanlar ve uzman bahçıvanlardan kurulu ekibiyle Botanic Garden, kişilerin karakterlerine uygun bahçeler yaratmayı amaçlıyor. Klasik salon bitkileri dışında butik tarzı bitkilerin de bulunduğu bahçede, orkideler, bambular, farklı yaşlarda ve ilginç gövde şekillerinde bonsailer, kaktüsler ve tropik salon bitkileri yer alıyor.
Bitki butiğinde her tür tasarıma uygun saksı çeşitleriyle aksesuarlar bulunan Botanic Garden, bakım servisiyle de destek veriyor. Bahçede yer alan bonsailer, odasıcaklığında yaşayabiliyorlar. Nemli ortamları seven bitkiye yazın gövde ve yapraklarına su püskürtmek suretiyle yaşama alanı oluşturabiliyorsunuz.

"Ficus bonsai" ve "Ligustrum bonsai" gibi çeşitleri bulunan bonsaileri devamlı budayabiliyor ve bakır teller ve taşlar kullanarak gövde ve dallara dilediğiniz şekli verebiliyorsunuz. Botanic Garden'da yer alan orkideler, çok ışık istiyorlar ancak güneş ışınlarını doğrudan almamaları gerekiyor. Çiçeği solan orkideler boğum üstlerinden kesiliyor, böylece çiçekleme hızlandırılabiliyor. Botanic Garden'daki bir başka bitki de "Plants"; aydınlık yerleri seviyor. Gövdesinin altındaki toprak devamlı nemli kaçak şekilde sulanmalı. Dallarını budamak suretiyle boyunu ve formunu sabitleştirebiliyor ya da değiştirebiliyorsunuz.

"Lucky" bambu ve "kesme bambu" gibi çeşitleri bulunan bambular, aydınlık ve temiz havalı yerleri seviyor ve toprağa ihtiyaçları yok; sadece suda yaşayabiliyorlar. Bitki üzerine su püskürterek nemlendirme sağlanabiliyor. Daha önce ismini bile pek duymadığınız bitkileri Botanic Garden'da hem görebilir, hem de haklarında istediğiniz bilgiyi edinebilirsiniz. Botanic Garden, Ebulullah Cad. 43,1. Levent-İstanbul. Tel: (0-212)279 47 76

Hiç yorum yok:

 
müzik dinleşarkı dinle