20 Haziran 2008 Cuma

Balkonunuzu, bahçenizi yenileyin

Balkonunuzu, bahçenizi yenileyin
Bahar geldi... Evinizin badana boyaya, bahçe ve balkonunuzun ise yeni çiçeklere ihtiyacı var.
Baharla birlikte her şey canlanır dirilir. Ağaçlar tomurcuklanır, çiçekler açar, insanın neşesi, enerjisi artar. Doğada her şey kıpırdamaya ve hareketlenmeye başlar. Varsa bahçenizi, bahçe yoksa balkonunuzu yenileyin, yeni çiçekler, yeni bitkiler dikerek kış soğuklarında uyuşan bedeninizi canlandırın. Bahçe ile, bahçeniz yoksa balkondaki saksılarla uğraşarak bedeninizi canlandırırken ruhunuzu da dinlendirin. Büyük şehirlerdeki evlerimizin çoğunda bahçe yok ama hemen hepsinde balkon var. Ben balkonsuz apartman gördüğümü hatırlamıyorum. Ama her nedense gördüğüm balkonların çoğunda çiçek yok. Halbuki iki-üç saksıda üç-beş çiçek yetiştirmek hiç de zor bir iş değil. Balkonlarında çiçek olmayan evlerin insanları, niçin çiçek yetiştirmezler, hiç anlamıyorum. Halbuki bahçede, bahçe yoksa balkonda ve salonda çiçek yetiştirmek hiç de zor bir iş değil. Bırakın büyük marketleri orta boy marketlerde bile 1-2 bilemedin 3 milyon liraya saksı satılıyor. Toprak ise her yerde var... Hemen gidin kendinize birkaç saksı, toprak ve çiçek fidesi alın. Belki en iyisi saksılı hazır çiçek. Ama bence toprak ve saksı alıp kendi çiçeğini yetiştirmenin keyfi bir başka oluyor.

Sardunya her balkona yakışır
Eski İstanbul'un ahşap evlerinde balkon yoktu. Ama eski İstanbullu kadınlar, konserve kutularında, yağ ve gaz tenekelerinde yetiştirdikleri sardunyaları pencerelerine koyarlardı. Az su isteyen bir Akdeniz çiçeği olan sardunya, kırmızı, mor ve pembenin çeşitli tonlarındaki renkleriyle pek güzel bir çiçektir. Dayanıklıdır, kolay yetişir. Hemen her fidanlıkta veya çiçek satan büyük marketlerde kolayca sardunya bulabilirsiniz. Komşunuzun, arkadaşınızın sardunyasından koparacağınız dalları saksıya ve toprağa daldırırsanız, onların tuttuğunu göreceksiniz. Kırdığınız dalı 4-5 parmak derinliğinde toprağa batırın, biraz can suyu verin. Daha sonra 2-3 günde bir su vermeyi sürdürün.

Hercai menekşe saksıda da bahçede de kolayca yetişir
Parkların, bahçelerin vazgeçilmez çiçeklerinden biri olan hercai menekşe ülkemizde yaygındır. Hem parkta, bahçede hem de balkonda saksıda kolayca yetişir. Hercai menekşenin hepsi aynı büyüklükte olmayan ve her birinde genellikle iki ayrı renk bulunan, 5 tane kadifemsi taç yaprağı pek güzeldir. Tohumdan yetiştirilmesi zor olan hercai menekşeyi, nisanda çiçekçilerden alacağınız fidelerle yetiştirebilirsiniz. Muntazam aralıklarla sulanan ve yeteri kadar güneş alan hercai menekşeler, hazirana kadar bahçenizi, balkonunuzu renklendirir, sizi keyiflendirir.

Papatya gibisin, beyaz ve ince
Papatya pek çok çeşidi olan bir kır çiçeğidir. Ama çeşitleri terbiye edilmiş ve park-bahçe çiçeği olarak önem kazanmıştır. Kıra gittiğinizde kökü ile birlikte topraktan çıkaracağınız yabani papatyayı bahçenizde toprağa gömdüğünüzde onun tuttuğunu ve ertesi yıl çoğalarak yayıldığını göreceksiniz. Alman papatyasını ya fidanlıktan fidesini alarak yetiştirebilir ya da bir tanıdığınızın bahçesinden sökeceğiniz birkaç papatya kökünü bahçenize veya balkonunuzdaki saksıya dikebilirsiniz. Yılın 10 ayını çiçekli geçiren sarı papatya çalı formunda satılıyor. Fidanlıklara minik poşetlerde gelen mevsimlik papatyaların ömrü daha kısa. Bahar ayında her iki papatya çeşidini de ekebilirsiniz. 4. Levent'teki Botanic Garden'daki sarı papatyaların fiyatı 9 milyon lirayken mevsimlik papatyaların poşet fiyatı 500 bin lira.

Duvarınızı güller sarsın
Bahçenizin her köşesini değerlendirmeniz, bir karış bile boş yer bırakmamanız gerekli. Bahçe duvarınızı sarmaşık gülle kapatarak pek güzel bir köşe elde edebilirsiniz.

Sarmaşık gülleri bugün hemen hemen her fidanlıkta satılıyor. Botanic Garden'da ince yapraklı çardak gülleri ve yediveren benzeri sarmaşık gülleri bulunuyor. Çardak gülleri minik çiçekler açarken yoğun bir şekilde çiçeklenir. Yediverenler ise daha iri çiçekler açar. Çardak gülleri yediverenlere göre daha hızlı gelişir. İlkbahar aylarında budamaları yapılan bu güllerin her ikisi de saksıda olduğu için dikim zamanı yok. Saksısı 20 milyon liradan satılan sarmaşık güllerini istediğiniz mevsimde dikmeniz mümkün.

Hiç yorum yok:

 
müzik dinleşarkı dinle