20 Haziran 2008 Cuma

Bahçenizi abur cuburla doldurmayın

Bahçenizi abur cuburla doldurmayın
Bahçe düzenlemenin tam bir reçetesi, uyulması gereken kesin bir kuralı yoktur. Bahçenizi, keyfinize, zevkinize göre düzenleyebilirsiniz.
Ama elinize geçen her çiçeği, her bitkiyi bahçenizi dikmeyin.
Bahçe düzenlerken uyulması gereken kesin ve katı kurallar yoktur. Bu işin, anayasası, babayasası olmaz. Bahçenizi paşa gönlünüze göre düzenleyebilirsiniz. Bahçe de sizin, keyif de.. Kimse karışamaz. Evet, kimse karışamaz. Bahçenizin kralı da padişahı da sizsiniz. Ama siz siz olun abur cubur, eline ne geçerse yiyen arsız çocuklar gibi elinize geçen her şeyi de bahçenize ekip dikmeyin.

Bahçenize Kanada kavağı dikmeyin. Polenleriyle sorun yarattığı için Avrupa'nın pek çok kentinde kavak dikmenin yasak olduğunu hatırlatırım. Cevize de dikkat edin. Ceviz, ev yakınına dikilmez. Ceviz, evden en az 15 metre uz
akta olmalı. Yaz sıcağında tarlada, dağda, bayırda uyku bastırınca ceviz ağacının altına yatılıp uyunmaz. Babam, 'Oğlum ceviz ağırlık verir' derdi. Yaz sıcağında cevizin ağacının altında uyursanız, biraz zor uyanırsınız. 20 metreden daha dar bahçelere çınar da dikilmemeli. Çünkü ulu bir ağaç olan çınar, büyüyünce küçük bahçede rahatsızlık yaratır. Büyümüş ağacı bir yıllar sonra kesmek zorunda kalmak hiç hoş olmaz. Yine aynı nedenle küçük bahçelere at kestanesi, ıhlamur gibi ulu ağaçlar da dikilmemeli.

Denge, ahenk, uyum
Bahçe düzenlemenin basit kurallarından biri de denge, ahenk ve uyumdur. Bahçedeki her şey, mobilyalar, duvarlar ve bitkiler denge ve uyum içinde olmalıdır. Bu nasıl olacak diye sorarsanız, onu burada anlatmam çok zor. Ama keyifli bir gününüzde, bir kenara oturup, şöyle alıcı gözüyle etrafa bakınca, bahçeye uymayan, denge ve ahengi bozan bir şey varsa onu hemen hissedip görürsünüz. Bahçedeki uyumsuzluğu görmek için uzman bahçıvan olmaya gerek yoktur.

Hiç yorum yok:

 
müzik dinleşarkı dinle