21 Haziran 2008 Cumartesi

Bahçede yenilik zamanı

Bahçede yenilik zamanı
Kuşların yeni göçü ve aşk şarkıları başlıyor, doğanın kış boyunca kur yaptığı tomurcuklar yeşeriyor, eriyen karlarla coşan nehirler, ovalara hayat taşıyor. Canlanan doğayla başlayan arınma, ilerleyen günlerde üretimin heyecanlı hazırlıklarına dönüşecek.

İlkbahar; şehirde çiçek
ler, yeşil giysilerine bürünen ağaçlar, kuş sesleriyle kendisini hissettirirken, kırlarda açan yaban çiçekleri ve hazırlanmaya başlanan tarlalarla bereketini gösterecek.

Hangi amaçla hangi bitki
Bitki seçimi, bahçeyle uğraşanlar için önemli bir konudur. Bu başlık altında her ay farklı işlevlere yönelik bitki türlerinin isimlerini bulacaksınız. Hepsini bir araya getirip gerektiğinde bitki seçimi için kullanabileceğiniz küçük bir arşiv oluşturabilirsiniz!

Bahçenizde doğal bir sınır oluşturacak, budama yoluyla şekil verilerek canlı çit olarak kullanabileceğiniz bazı bitkiler: Melez Servi-Leylandi (Cupressocyparis sp.), Porsuk (Taxus sp.), Japon Kurtbağrı (Ligustrum sp.), Taflan (Euonymus sp.), Şimşir (buxus sp.), Mazı (Thuya sp.),
Kadın Tuzluğu (Berberis sp.), Pitosporum (Pittosporum sp.), Biberiye (Rosmarinus sp.)…

Bahçe sözlüğü
Drenaj: Topraktaki fazla suyun izolasyon malzemesi sarılı özel borularla biriktirilmeden akıtılmasına yarayan işlemdir. Bahçe düzenlemesinde bitkilendirme ya da sert zemin işlerine başlanmadan önce drenaj uygulaması mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde yüzey ve toprak altı suları bitkilere-yapılara zarar verebilir, bitki kökleri toprakta biriken sudan zarar görür.

Amatör bahçıvanın rehberi
Bahçe, çiçek, botanikle ilgilenenlerin bir sıkıntısı, ülkemizde bu konularda Türkçe yayın sayısının sınırlı olmasıdır. Neyse ki son yıllarda özellikle hobi amaçlı bahçecilikle ilgili kitap sayısı hızla artıyor. Bu sayımızda sizleri Remzi Kitabevi’nin “Bahçem ve Ben” isimli yayınından haberdar etmek istedik. Gülnar ONAY’ın bu kitabı, bahçe oluşturmak ve geliştirmek için temel bilgilerin yanı sıra bahçe bitkilerinin yetiştirilmesi ve bakımıyla ilgili de püf noktalarını da içeren oldukça faydalı bir yayın. Yazara göre kitap; “içine girmenizi bekleyen, renkler ve kokularla bezeli bahçeniz ve size uzanan sihirli, küçük bir geçit.”

Alışveriş
Ficus Benjamina "Daniella" Benjamin adıyla anılan, çok sayıda parlak koyu yeşil yapraklarıyla dekoratif bir bitkidir. Işık alan ancak yakıcı güneş etkisi olmayan 18-24 oC sıcaklıkta yaşar. Toprak nemli tutulmalı, yazın sıcak havalarda yapraklara bolca su püskürtülmelidir. Hava akımı, aşırı sıcaklık değişikliği, fazla sulama ve saksı yerinin değiştirilmesinden kaçınılmalıdır. Ayda bir bitki besini verilmesi yararlı olacaktır.

Bitkiyle uğraşanlara, budama makası Kışın rüzgar ya da kardan zarar gören ince dalların kesilmesi ve kış sonunda yapılacak budama işlerinde kaliteli bir budama makasına ihtiyacınız olacaktır. İyi bir budama makasını ağaçların kalın sayılabilecek dallarını bile kesebilirsiniz. Budama makası alırken bıçağının kalitesine ve sap büyüklüğünün elinize uygun ölçüde olmasına dikkat etmelisiniz.

Hiç yorum yok:

 
müzik dinleşarkı dinle