20 Haziran 2008 Cuma

Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane

Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane Nar, hem bahçeye hem sofraya yakışır. Bahçenizi dikeceğiniz nar ağacı, görüntüsüyle gözünüzü ve gönlünüzü, meyvesiyle de sofranızı renklendirir
Ben Bursalıyım. Büyüdüğümüz eski Bursa evlerinin çoğunun bahçesinde bir iki tane nar ağacı bulunurdu. Babannem, sobanın külünü koyduğu küreği elime vererek,"Git, narın dibine dök" derdi. "Niye?" diye sorduğumda da, "Donmasını önler" diye cevap verirdi.evlerin bahçelerinde pek nar görmüyorum. Parklarda ve site bahçelerinde ise süs narı, çok sık kullanılan bir bitki.

Nar, çiçeği çok güzel olan bir bitkidir. Nar meyvesinin ve çiçeğinin kültürümüzde önemli bir yeri vardır. Masallarda, bilmecelerde, manilerde, türkülerde nar motifi çok sık kullanılır.Nar çiçeği rengi, kadınların ve genç kızların giysilerinde severek kullandıkları bir renktir. Osmanlının, çini ve kumaş motiflerinde çok severek bol bol kullandığı nar çiçeği motifi ne yazık ki günümüzde artık pek kullanılmıyor.

Kışın yaprağını döken, 2-7 metreye kadar boylanan nar, küçük bahçeli kent evleri için ideal bir süs ağacıdır. Nar fidanı, hemen her fidanlıkta satılır ve fiyatı hiç de pahalı değildir.

Anavatını İran ve Pakistan olan narın, ilkbaharın ortalarından yaz başına kadar açık kalan turuncu çiçekleri pek hoştur. Nar, sıcak yazlı iklimleri sever ve en iyi tam güneşte yetişir. Susuzluğa dayanıklıdır, fakat meyve gelişme döneminde sulanması gerekir.

Faik Yaltırık ustamızın verdiği bilgiye göre, İstanbul'da güneşli duvar diplerine dikilirse dondan zarar görmez. Nar modası var. Gazetelerin sağlık köşelerinde narın ve nar suyunun şifalarını anlata anlata bitiremiyorlar. Son zamanlara büyük marketlerin raflarında cam şişelerde nar suyu satılmaya başlandı. Barlarda ise kokteyllerin vazgeçilmez renklendiricisi ve tadlandırıcı oldu.

Haydi! Bahçenize nar dikin. Önce çiçeğinin güzelliğini seyredin, sonra da afiyetle yiyin.

Kelebekler de leylak sever
Eski İstanbul'un ahşap evlerinin ve konakların bahçelerinde bol bol bulunan leylak günümüzde de seviliyor. Yol boylarında, site ve ev bahçelerinde sık sık ona rastlıyorum. Gözalıcı ve güzel kolulu iri leylak çiçeklerini kelebekler ve arılarda pek severler. Leylak çiçeklerinden balözü toplamak için etrafından ayrılmazlar. Leylak bol çiçek verir. Eğer bahçenizde leylak varsa bir kısmını keserek eşinize dostunuza hediye olarak götürebilir ve masanızdaki vazonuza koyaraks odanızın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Korkmayın, topladığınız çiçeklerin yerine yenisi açılır.

Leylak 30 kadar türü olan, yaprak döken çalı veya ağaç karakterinde bitkilerdir. En güzel çeşidi mor nekeşe renginde çiçek veren çin leylağıdır. Tam güneş alan yerlerde iyi çiçek verirler. Çok sıcak yerlerde yarı gölgeye dikilmeleri gerekir. Çelikle üretilebilir. Eskiden biz "leylak rengi" derdik. Şimdi gençlerin "lila" dediğini duyunca üzülüyorum.

Kaynak: Milliyet - 19.09.2005

Hiç yorum yok:

 
müzik dinleşarkı dinle